alt="logo en navigatie"
alt="header PACT waarheidboek"
Download gratis het VUB-boek ‘Een vraag naar waarheid’
Waarheid is een centraal onderwerp van maatschappelijke discussie geworden, zowel in de media als daarbuiten. Verschillende VUB-onderzoekers bogen zich over het thema ‘waarheid’. Hun bijdragen resulteren in een mozaïek aan stemmen en reflecties in het boek ‘Een vraag naar waarheid’.

Gerespecteerde journalistieke media die ernaar streven de waarheidsaanspraken van de politiek, de economie, de samenleving en de cultuur te presenteren en te becommentariëren, moeten optornen tegen wijdverspreide vormen van nepnieuws, hoaxen, deepfakes en alternatieve feiten op sociale media en nieuwe nieuwszenders. Ook voor wetenschappers en wetenschappelijke instituties zijn dit uitdagende tijden. We verwachten van hen de waarheid en niets dan waarheid. Toch krijgen ze te maken met wantrouwen, scepsis en weerstand. Kortom, waarheidszoekers staan onder druk.

De vraag naar waarheid is zo oud als de mens zelf. Nadenken over waar en vals is een bij uitstek menselijke activiteit. Maar net om die reden kan waarheid geen evident of statisch gegeven zijn. Ze komt tot stand in en met het vragen van de mens en vormt daarom het voorwerp van eindeloze reflectie en debat.

Vul hieronder het formulier in en ontvang het boek in je mailbox.


(het e-book wordt per mail gestuurd)
alt="logo VUB"